Hvad er likør?

Lidt uretfærdigt så bliver likør nogle steder betragtet som en form for alkoholisk drik for dem, der ikke ved bedre eller ikke kan “udholde” stærkere alkohol såsom rom eller whisky.

Det er sådan set ikke en særligt flatterende betegnelse, og det har slet heller ikke sin berettigelse, for hvis man første begynder at dykke ned i en verden af likør, så vil man opdage, at der findes mange forskellige slags likør-typer og varianter, der kan bruges i mange forskellige sammenhænge – enten rent eller til blanding.

Men lad os starte med lidt baggrundsinformation: Likør kommer af et latinsk udtryk, der betyder “at opløse”, hvilket henviser til de mange forskelligartede ingredienser, man kan fylde i likør, såsom krydderier, bark, blomster, urter, fløde og meget, meget mere – fantasien sætter faktisk grænserne – der i sin opløsende proces resulterer i den smagsoplevelse, man sidder tilbage med.

Derfor kan du nok regne nok, at likør-produktionen har fundet sted gennem mange år og i forskellige regioner af verdens lande, der har sine traditioner og måder at fremstille forskellige likør-varianter på.

Angående vores indledning med, at likør af nogle bliver betragtet som noget, folk med fravalg af stærk spiritus tilvælger i stedet, hænger det nok sammen med, at likør generelt har en mere sødlig smagskonsistens og lavere alkoholprocent, hvor eksempelvis cognac, whiskey og lignende har en skarp smag og større alkoholprocent i sig.

Hvis man skal være flabet, så kan man således også sige, at der er større muligheder for at variere smagen ved en likør grundet de nævnte fantasifulde muligheder for at blande mange forskellige ingredienser i, så du kan ende med alt fra en amaretto, anislikør, chokoladelikør eller noget helt andet, hvor de stærkere former for spiritus skal følge nogle bestemte regler og traditioner for at blive produceret og lagret.

Lagringsprocessen er også en stor forskel ved at lave likør, for hvor man for eksempel lagrer whiskey, så gør man det ikke med likør.

Som nævnt kan likør også bruges i mange forskellige sammenhænge, hvor den rette likør blandt andet kan gå an som en aperitif af en velkomstdrink.

Man kan også sagtens bruge en god likør som drikkelse til desserten, som kunne være en erstatning for portvinen.

Endvidere bruger man også tit og ofte en likør som tilbehør ved kaffebordet med sine kager på, men man kan også sagtens, som man tit ser det, hælde likøren ned i sin tilhørende drik, hvorfor man likør-varianter netop har navn efter, hvad man hælder den i: kaffelikør, cognaclikør, etc.