Hvad koster det at bygge et hus?

Dét er et spørgsmål, som ofte kommer op, når der er tale og bygge og boligbranchen. Udfordringen er bare, at spørgsmålet kan besvares både med et kort og et lang svar. ”Det afhænger af….” eller ”det er meget forskelligt.” Dette indlæg vil dog alligevel forsøge at give et svar, som er en god blanding.

Grunden

Mange glemmer at tænke grunden med ind i regnestykket, når de skal vurdere, om det kan svare sig at købe et nyt hus, eller om det er bedre at renovere et gammelt. Grunden er nemlig en meget stor del af den samlede sum penge, som skal lægges i projektet. Byggegrunden kan koste alt fra 600.000 kr. til 3.000.000, hvorfor priserne spænder bredt.

Materialerne

Priserne på byggematerialerne har også meget at sige. Både træ, beton og jern priser svinger meget, fordi det til tider kan risikere at være en mangelvare. Hvis du derfor vælger at bygge dit nye hus, når der er højsæson for det, så kan du dermed også regne med en højere pris som udgangspunkt. Også dine egne valg af materialer har stor betydning. Hvis du vil have ekstraordinære materieler, så løber priserne hurtigt op.

Typehus eller arkitekttegnet

Ligesom med alt andet, så bliver det automatisk dyrere, når du vil have noget specialdesignet. I byggebranchen kaldes det arkitekttegnet. Hvis du vælger den løsning, så koster dit hus hurtigt mange flere penge, end hvis du vælger et typehus. Et typehus er et hus, hvor mange af valgene er taget på forhånd. Det betyder dog ikke, at du ikke kan justere på rumfordelingen eller selv vælge materialer. Typisk koster det bare lidt ekstra.